Stabij: koppig als een echte Fries
De Friese Stabij is een ideale gezinshond, die zo goed als vrij is van de erfelijke ziektes die bij menig ander ras voorkomen. Hij is echter wel zo koppig als een echte Fries. Voor Jolanda Bouwman is een Stabij de enige keuze voor haar Friese erf.
Kijkend naar twee van haar jonge honden zegt Jolanda: “De Stabij is een verslaving geworden, we wilden er een derde hond bij. Vandaar het nestje van onze drieënhalfjarige Renske. We zijn naar dit deel van het buitengebied van Friesland verhuisd en vonden dat bij ons erf een Stabij hoort.”
Jolanda en haar vriend Eelke zijn verknocht aan de raszuivere Stabij, de hond waar sinds 1942 een stamboek van bestaat. Voor die tijd was het duidelijk geen luxe jachthond van de adel, integendeel. Het was de hond voor het vangen van mollen, ratten en bunzings. De Stabij is nu populair. “Er is nog steeds een wachtlijst bij de Stabij-vereniging om er een aan te schaffen, al zal die door de crisis wat korter zijn geworden. Voor een reutje ben je na twee maanden aan de beurt, met een teefje kan het iets langer duren.”
Verzorging
Jolanda besteedt dagelijks een uur of drie aan de verzorging van haar honden. De Stabij heeft namelijk zijn beweging nodig. Al is het een jachthond, aan spelletjes als flyball, frisbeeën, het lopen van behendigheidparkoersen en eenvoudigweg een flink stuk lekker wandelen heeft hij genoeg. Een Stabij die lekker bezig is geweest komt met zijn langharige vacht en poten nat en smerig thuis. Het is geen hond voor al te nette mensen, waarschuwt Jolanda. Met een handdoekje droogt ze de poten van haar dieren voor ze in huis mogen. De vacht is zelfreinigend, nadat zij is opgedroogd valt het zand er vanzelf af. Even schudden en schoon.
Karakter
Koppigheid is een kenmerk van de Stabij. “Mijn Stabij Anke is een mooi voorbeeld van een echte, eigenzinnige Stabij. Wat ze in de kop heeft doet ze. Toch ook wel Fries eigen, ja, daarom past deze hond hier ook zo goed. Ze werken niet uit zichzelf voor je, je moet er wel wat voor doen. Je moet je baas-zijn op een positieve manier afdwingen, pas dan doen ze alles voor je en zijn erg trouw. De Stabij is een heel gevoelige hond, pak je hem te hard aan dan kruipt hij in zijn schulp. Zacht, consequent en duidelijk moet je zijn.”
“De Stabij is niet graag alleen en is een echt roedeldier en hebben een eigenzinnig jachtinstinct. Als rashond heeft de Stabij geen bijzondere gezondheidsproblemen. De rasvereniging waakt over het inteeltpercentage, dat in feite de enige zorg is. Iemand die met zijn of haar teefje wil fokken krijgt een lijstje van potentiële dekkandidaten.
Friese Stabij-tips
- wees voorbereid op Friese koppigheid
- wees niet bang voor hondenhaar of wat vuile poten in huis
- wees zacht en consequent
- geef voldoende beweging
- laat een Stabij niet te lang alleen
- neem contact op met de rasvereniging: www.nvsw.nl
Angela schrijft de tuinverhalen voor Landleven. Daardoor komt ze in de mooiste landelijke tuinen van Nederland. Overal neemt Angela wel ideeën mee die ze in haar eigen tuin wil toepassen. Dat is nog wel een project in ontwikkeling: rond haar woonboerderij verschijnen nu de eerste borders en ze is dit jaar enthousiast begonnen met een moestuin. Wat Angela nog mist aan kennis compenseert ze ruim met enthousiasme voor alles wat groeit en bloeit. Haar vingers zijn nog niet groen, maar zien wel regelmatig zwart van tuinaarde.