Op stap met 1.000 kilo zware Brandrode stier

Op stap met 1.000 kilo zware Brandrode stier

Een volwassen stier is geen doetje. Toch wandelt Jacky Kuijpers zonder blikken of blozen met zijn duizend kilo zware Brandrode stier tussen het publiek door op Beleef Landleven. Hij is er volkomen vertrouwd mee. Het is een kwestie van opvoeden, consequent zijn en aandacht geven.

“Ons mam vond die zwartbonten eigenlijk niet zo mooi. Het ziet er altijd vies uit wanneer er mest aan de witte benen blijft plakken en daar heb je bij rood dat op de poten verder naar beneden loopt geen last van. Valt minder op”, zegt Jacky Kuijpers (48), die zijn ouders opvolgde in het bedrijf waar al veertig jaar kleine, donkerrode koeien van het type Maas, Rijn en IJssel (MRIJ) lopen. De koe die tegenwoordig bekend is als Brandrood Rund. “In 1997 kwam de vereniging het Brandrode Rund bij ons en dat was voor ons de erkenning dat wij iets bijzonders hadden. Vanaf dat moment zijn we ons er ook meer op toe gaan leggen en verder gaan selecteren.”

Het bedrijf telt zo’n zestig stuks melkvee en evenzoveel jongvee. Daarmee is het de grootste populatie Brandrode Runderen in particulier bezit. Desondanks heeft Jacky een voor deze tijd klein melkveebedrijf en de melkkoeien leveren met vijf- tot zesduizend liter per jaar relatief weinig melk. Toch kan het uit. Hij houdt zijn investeringen beperkt en de melkprijs is momenteel goed. Bovendien is het Brandrode Rund een dubbeldoelkoe, wat betekent dat stierkalveren en oude koeien voor de slacht nog een behoorlijke prijs opleveren.

In Landleven 4 lees je het hele verhaal over de stier van Kuijpers.


Mario Broekhuis
Door
Mario Broekhuis

Mario Broekhuis is als hoofdredacteur verantwoordelijk voor alles wat er inhoudelijk onder de vlag van Landleven gebeurt. Hij bewaakt de formule. Bezoekers van de evenementen van Landleven kennen zijn stem als omroeper. En menigeen herkent hem ook als de schrijver van ‘dat stukje’ voorin in het blad. Maar wie goed oplet komt zijn naam vaker tegen als auteur van artikelen. Mario is een echt buitenmens.