Broodplank als opberger

Broodplank als opberger

Je bestek binnen handbereik. En ook nog eens leuk om naar te kijken, opgeborgen in deze decoratieve hergebruikte broodplankjes. Met een vrolijke theedoek en een beetje creativiteit maak je deze opbergers eenvoudig zelf, aan de hand van het stappenplan van Alie van Veldhuizen.

Dit heb je nodig:

  • theedoek (26 x 22 cm)
  • broodplankjes (28 x 14 cm)
  • nietmachine
  • lintjes en andere versieringen
  • naald en draad
  • lijmpistool

Zo ga je te werk:

  1. Leg de theedoek glad voor je op tafel. Knip er een stuk uit met fraai design van 26 centimeter lang en 22 centimeter breed. Bepaal het midden van de lap en speld dit af. Vouw rechts en links van het midden een plooi van 2 centimeter breed naar het midden toe en zet deze vast met spelden aan de voorzijde van de stof.
  2. Draai de stof om en niet deze vast aan de onderzijde van de broodplank, circa 1,5 centimeter vanaf de buitenrand. Vouw vervolgens de zijnaden naar binnen en vouw de hele lap stof naar de bovenzijde van de broodplank. Zet de zijnaden tot tweederde van hun hoogte vast door ze aan de ‘goede’ kant van de stof vast te nieten. De nietjes zijn nu dus zichtbaar, maar zullen later worden weggewerkt.
  3. De bovenzijde van de stof is breder dan de onderzijde. Vouw hier een plooi in en speld vast. Je kan naar eigen inzicht spelen met de grootte van de plooi, om de ruimte van het opbergzakje te bepalen. Vouw een strook van 3 centimeter stof naar binnen en zet de plooi vast met een paar steekjes. Verwijder de spelden en zet een lint of biaisbandje bovenlangs vast met een stiksteekje. Zet vervolgens het nog losse deel van de zak vast met nietjes aan de zijkant.
  4. Werk de nog zichtbare nietjes weg door er een sierlint op vast te naaien of te lijmen.
  5. Maak voor het mooiste resultaat twee of drie varianten en hang ze in de keuken aan een mooi lint of stuk rolladetouw.

Alie’s tips

  • Is het standaard ophanggat in je broodplank te klein voor een mooi stuk touw of lint? Zaag het eenvoudig op de gewenste grootte met behulp van de decoupeerzaag
  • Je kan de zakjes zo strak maken als je zelf wilt. Wil je geen plooien? Knip dan een zoom van slechts ongeveer 1,5 centimeter breed uit.
  • Deze opberger is ook goed te gebruiken als opbergvak voor recepten, koffiepunten of kassabonnetjes.
  • Ook leuk op de kinderkamer als opberger voor kleurpotloden, stiften en ander knutselmateriaal. Gebruik dan een restje gordijnstof dat past bij de kamer.

Dit zelfmaakplan komt uit Landleven 1 van 2015. Wil je dit nummer nabestellen? Download het in onze app (gratis voor abonnees). Klik hier voor meer informatie over de Landleven-app.

Ken je LANDLEVEN TV al? Hier vind je nog veel meer leuke doe-het-zelf filmpjes.


Esther van Middendorp
Door
Esther van Middendorp

Als kind groeide Esther op op het Veluwse platteland. De geboorte van jonge dieren, uren zwerven door het bos, een onverwachts treffen met een wild zwijn of edelhert… het waren de ingrediënten van haar jeugd. Als redacteur bij Landleven vertaalt ze haar liefde voor de natuur naar verhalen over de meest uiteenlopende onderwerpen op dit gebied. Daarnaast ontwerpt, maakt en beschrijft ze veel van de doe-het-zelf-artikelen: van praktisch bordenrek tot nostalgische duwslee.