10 weetjes over eieren

10 weetjes over eieren

Of je nu zelf eitjes raapt uit het kippenhok of dat je ze koopt: met deze 10 eierweetjes weet je precies wat je in je handen hebt.

  1. Een kippenei weegt ongeveer 55 gram.
  2. Bij een krielkippenei varieert dat van 25 tot 40 gram.
  3. Een eischaal bestaat vooral uit kalk en fosfor en weegt ongeveer 7 gram bij een gewoon ei.
  4. In de zomermaanden, als de eiproductie groter is, is de eischaal dunner dan in de winter.
  5. De kleur varieert van geelbruin, licht- en donkerbruin tot groen, lichtblauw en roze.
  6. Een gemiddeld ei heeft 7.500 piepkleine gaatjes, de poriën, waardoor het ei ‘ademt’.
  7. De meeste en grootste poriën vind je aan de stompe zijde dicht bij de luchtkamer.
  8. Consumptie-eieren kunt je ongeveer 25 dagen bewaren, daarna neemt de kwaliteit snel af.
  9. Een echt vers ei is herkenbaar aan de glans, terwijl de dooier en het eiwit steviger zijn.
  10. In Nederland worden meer bruine dan witte eieren gegeten; in de VS is dat net andersom.

Esther van Middendorp

Als kind groeide Esther op op het Veluwse platteland. De geboorte van jonge dieren, uren zwerven door het bos, een onverwachts treffen met een wild zwijn of edelhert… het waren de ingrediënten van haar jeugd. Als redacteur bij Landleven vertaalt ze haar liefde voor de natuur naar verhalen over de meest uiteenlopende onderwerpen op dit gebied. Daarnaast ontwerpt, maakt en beschrijft ze veel van de doe-het-zelf-artikelen: van praktisch bordenrek tot nostalgische duwslee.