Hobbyboer streeft naar 100% zuiver Fries Roodbont

Hobbyboer streeft naar 100% zuiver Fries Roodbont

Teade de Jong, hobbyboer uit Bakkeveen, fokt Fries Roodbont. Een paar kalfjes per jaar. Hij streeft naar honderd procent Fries bloed. Het hart mag niet te groot zijn, vertelt Teade de Jong. “Wat bij een paard een bles heet, noem je bij een koe het hart.” Hij vertelt in Landleven over zijn dieren.

Ooit was het gros van de koeien in Friesland roodbont. Tot de veepest in 1750 driekwart van de veestapel wegsloeg en er zwartbonte koeien uit Denemarken en Duitsland kwamen. Zo kreeg zwartbont de overhand.

En helemaal toen de export van Friese koeien naar Amerika op gang kwam. Zwart was geld waard, rood niet. Hierdoor keerden de Friese melkveehouders, op een enkeling na, rood de rug toe en verdween het oorspronkelijke roodbonte vee uit de boeken. Een boer die een roodbont kalfje kreeg verzweeg dat het liefst, legde het zo ongeveer te vondeling. De Friese roodbonten die nog overbleven stammen in mannelijke lijn af van de stier Vondeling I, niet geheel toevallig zo genoemd, uit 1914.

Ras in gevarenzone

Met nog maar negentien roodbonte koeien over is in 1993 de Stichting Roodbont Fries Vee opgericht. De stichting stelde een fokprogramma op en sloeg het sperma van Roodbont Fries(-Hollands) vee op in de genenbank. Op dit moment zijn er 565 Roodbonte Friese koeien en dat aantal neemt geleidelijk toe. Maar pas bij een aantal van vijftienhonderd is het zeldzame ras enigszins uit de gevarenzone. www.roodbontfriesvee.nl.

Alles over de Friese koeien van Teade de Jong lees je in Landleven 4, mei 2016.


Mario Broekhuis

Mario Broekhuis is als hoofdredacteur verantwoordelijk voor alles wat er inhoudelijk onder de vlag van Landleven gebeurt. Hij bewaakt de formule. Bezoekers van de evenementen van Landleven kennen zijn stem als omroeper. En menigeen herkent hem ook als de schrijver van ‘dat stukje’ voorin in het blad. Maar wie goed oplet komt zijn naam vaker tegen als auteur van artikelen. Mario is een echt buitenmens.