De symbolische betekenis van de anjer

De symbolische betekenis van de anjer

De anjer ruikt ontzettend lekker, heeft al eeuwenlang een symbolische betekenis en er zijn maar liefst 600 verschillende soorten. Ontdek wat deze bloem zo speciaal maakt!

Oorsprong anjer

De botanische naam voor anjer is dianthus. Dat woord is afgeleid van dios (god) en anthos (bloem). Waarschijnlijk bedacht de Griekse plantkundige Theophrastus (371-287 voor Christus) deze naam. In de Griekse en Romeinse tijd werden anjers al gebruikt in hoofdkransen. Oorspronkelijk bloeide hij vooral in Europa en Azië, maar tegenwoordig worden anjers op meerdere continenten geteeld. Vooral in het Middellandse Zeegebied is de anjer al eeuwenlang erg populair.

Symbolische betekenis

De anjer heeft in veel landen een symbolische betekenis. Zo staat de lichtrode anjer voor bewondering en de donkerrode voor gelegenheid, liefde en verloving. Rond de Middeleeuwen gebruikte men de rode anjer als symbool voor de Heilige Maagd Maria.
In Nederland kennen we de witte anjer vooral door Prins Bernhard. Hij droeg altijd een witte anjer op zijn colbert. De witte anjers worden sinds de Tweede Wereldoorlog gebruikt als teken van verzet, nadat nationale symbolen waren afgeschaft in Nederland. Witte anjers staan ook symbool als respect en waardering voor de Nederlandse veteranen. In Ierland zetten ze de groene anjer in op St. Patricks Day.

Soorten anjers

De anjer bestaat er als tuinplant en snijbloem en is verkrijgbaar in heel veel soorten en kleuren. Bijvoorbeeld rood, wit, roze, geel en paars. Naar schatting zijn er zo’n 600 verschillende soorten anjers. Een ding hebben ze gemeen: de anjer is te herkennen aan de smalle grijsgroene of blauwgroene bladeren en zijn opvallende bloemen. Meestal hebben de bloemen een stervorm en een gekartelde rand. Daarnaast hebben anjers een frisse geur en daarom worden ze veel in boeketten gebruikt.

Anjers planten en verzorgen

De meeste soorten anjers bloeien tussen mei en september. Anjers staan het liefste op een zonnige plek met ook wat schaduw. Je kunt het beste in het voor- of najaar planten. Houd er rekening mee dat je de anjers tijdens het planten zo’n twintig centimeter uit elkaar zet. De bloem groeit het beste op een vochtige en voedselrijke grond. De meeste anjers zijn vaste, winterharde planten. Je kunt ze het beste snoeien als de eerste nachtvorst is geweest. Snoei in het voorjaar eventuele afgestorven plantdelen weg. De anjer zal daarna opnieuw uitlopen. 
Populaire anjersoorten voor in de tuin zijn: duizendschoon, prachtanjer, tuinanjer, steenanjer en Chinese anjer.

Anjers eten

Wist je dat de bloemblaadjes van biologisch geteelde anjers worden gebruikt in gerechten? Bijvoorbeeld in soep, salades, curry’s en sauzen. Van anjers kun je ook thee en likeur maken.


Linde Peters

Linde werkt als freelance tekstschrijver voor het tijdschrift Landleven en de website Landleven.nl. Ze geniet van het buitenleven en is gek op dieren. Paarden in het bijzonder! Ze heeft twee kinderen.