Echte smaakmaker: crumble met kardemomcustard
Wil je een keer wat anders maken in de keuken? Een crumble is altijd verrassend smaakvol!
Wat dacht je van dit recept: crumble met kardemomcustard? Heerlijk gevuld met bramen en appels. Hiermee val je gegarandeerd in de smaak bij jouw gasten!
Ingrediënten voor de crumble-vulling
- 700 g zure appels, zoals goudrenet of jonagold
- 200 g bramen
- 3 el suiker
Ingrediënten voor de kruimellaag
- 125 g roomboter
- 100 g bloem koud
- 100 g suiker
- 50 g fijne havermout
- 50 g grof gehakte hazelnoten
Zo maak je de crumble
- Verwarm de oven voor op 190 graden en vet een rechthoekige ovenschaal (30 x 25 centimeter) in met boter.
- Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd het vruchtvlees in stukjes.
- Meng de appels met de bramen en de suiker en schep in de bakvorm.
- Snijd voor de kruimellaag de boter in blokjes.
- Meng in een kom de bloem, de suiker en de blokjes boter en wrijf ze met koude handen snel tot kruimels.
- Meng er daarna de havermout en de hazelnoten door.
- Verdeel de kruimellaag over de vulling.
- Bak de crumble in 30 tot 35 minuten goudbruin.
- Serveer warm, lauw of koud.
- Lekker met zelfgemaakte kardemomcustard, lobbig geklopte slagroom, yoghurt of vanillevla.
Ingrediënten voor kardemomcustard
- 500 ml volle melk
- 50 ml slagroom
- 3 kardemompeulen
- 4 eidooiers
- 3 el suiker
- 2 tl maizena
Zo maak je de kardemomcustard
- Meng de melk, de room en de kardemompeulen in een pannetje en breng langzaam tegen de kook aan.
- Zet het vuur laag en laat het mengsel ongeveer vijf minuten trekken.
- Klop ondertussen de eidooiers, de suiker en de maizena in een kom tot alles goed gemengd is.
- Zeef de kardemompeulen uit de melk en giet het warme melkmengsel al kloppend met een garde bij het eiermengsel.
- Schenk alles terug in de pan en verwarm al roerend met een pollepel op een laag vuur tot het ingedikt is.
- Laat het niet koken, want dan gaat het klonteren.
- De custard mag niet warmer worden dan 80 graden.
- Serveer de custard warm of koud bij de crumble.
Meer bramen- en vlierbessenrecepten?
In de late zomer en vroege herfst is er overvloed aan bramen, vlierbessen en appels. Bekijk heerlijke recepten voor bramenclafoutis, bramen-perencake of bramenvlierbessenjam?
Deze en nog veel meer recepten vind je in Landleven!Â
Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.