10 verrassende feitjes over de gerbera

10 verrassende feitjes over de gerbera

Gerbera’s zijn vrolijke en kleurrijke bloemen. De gerbera is geschikt als tuinplant, maar wordt ook veel in boeketten verwerkt. Hoog tijd om eens wat meer te weten te komen over deze populaire plant. Landleven zet 10 opvallende feitjes over de gerbera op een rij!
 

Gerbera’s hebben felle en zomerse kleuren

De basiskleuren van de gerbera zijn geel, oranje, rood, paars, roze en groen. De bloem is er ook tweekleurig, meerkleurig en in diverse afgeleide kleuren van de basiskleuren. Sommige gerbera’s hebben een overloop in kleur.

Het koningshuis houdt van gerbera’s

Houd je niet zo van die typische felle kleuren? De gerbera is ook in het wit verkrijgbaar en die variant werd ook gebruikt bij het huwelijk van koning Willem Alexander en koningin Maxima.

Er zijn heel veel soorten gerbera’s

Enkel bloemig, dubbel bloemig, pompon of spidervorm. Of met meerdere kleuren. Er is genoeg keuze als je een mooie gerbera zoekt! Er zijn maar liefst 600 verschillende soorten gerbera’s. 

De gerbera heeft een gladde steel zonder bladeren

Een uitzondering is er wel, namelijk de subsoort, Gerbara Garvinea. Die heeft wel bladeren. Het hart van de gerbera is altijd zwart of groen.

De gerbera bestaat al heel lang

De gerberaplant werd in 1737 ontdekt door de botanicus Gronovius. Hij werkte samen met een Duitse arts, Traugott Gerber. Daar heeft de gerbera zijn naam aan te danken.

Gerbera’s zijn geurloos

De gerbera is een niet-geurende bloem. Een ideale bloem dus als je last hebt van hooikoorts of niet houdt van de geur van bloemen. 

Er bestaat ook een mini-versie van de gerbera

Die mini-versie heet germini en zie je vooral in koffieboeketten. 

Je kunt lang genieten van de gerbera

Een boeket gerbera’s kan wel tot twee weken vers blijven. 

De gerbera is een luchtzuiverende plant

Het blad van de gerbera heeft luchtzuiverende eigenschappen. Dit draagt bij aan een betere luchtkwaliteit binnenshuis. Dat maakt de gerbera niet alleen mooi, maar ook nog functioneel!

Gerbera’s zijn razend populair

Nederland is een van de belangrijkste landen voor de gerberakweek. Jaarlijks worden hier 900 miljoen gerbera’s verhandeld.


Linde Peters
Door
Linde Peters

Linde werkt als freelance tekstschrijver voor het tijdschrift Landleven en de website Landleven.nl. Ze geniet van het buitenleven en is gek op dieren. Paarden in het bijzonder! Ze heeft twee kinderen.