Kniphofia: opvallende vuurpijl in je tuin

Kniphofia: opvallende vuurpijl in je tuin

Kniphofia vormt een prachtige aanvulling op je tuin of border. Deze vaste plant staat ook wel bekend als vuurpijl of fakkellelie. Die naam dankt de kniphofia aan zijn prachtige, pijlvormige bloemen.

Oorsprong

Kniphofia is een bijzonder fraaie plant uit de Affodilfamilie. Hij komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika en is vernoemd naar Johann Hieronymus Kniphof, een achttiende-eeuwse Duitse arts en botanicus. Sinds het einde van de negentiende eeuw komt de spectaculaire plant ook in Europa voor. 

Soorten kniphofia

Het blad van kniphofia is smal en langwerpig en wordt ongeveer 40 tot 50 centimeter hoog. In de zomer steken de bloemen hier een flink stuk bovenuit. De gelijkenis met een vuurpijl is snel getrokken, dankzij de kleuren en de vorm van de bloem. Als de kniphofia eenmaal een bloei staat, vormt het een waar spektakelstuk in je tuin. De plant is er in allerlei kleuren van feloranje, zalmkleurig en rood tot geel en groenachtig, in verschillende hoogten en verschillende bloeitijden.

  • Kniphofia ‘Nancy’s Red’ is intens rood (60-70 centimeter hoog).
  • K. uvaria begint met rode bloemen die verkleuren naar oranjegeel (120 centimeter). 
  • ‘Lemon Popsicle’ is citroengeel (35-40 centimeter).
  • ‘Alcazar’ is een sterk soort, oranje (100 centimeter). 
  • ‘Sunningdale Yellow’ is helgeel (80 centimeter).
  • K. rooperi is een buitenbeentje met bolronde trosjes warm oranje buisbloemen (120 centimeter).

Bloeitijd van kniphofia

Kniphofia bloeit van juli tot november en staat graag in de zon. Houd er wel rekening mee dat de pijlen ‘vrij’ staan, zet de plant dus niet te dicht bij andere planten. Kniphofia komt het beste tot zijn recht in een voedzame, doorlatbare en humusrijke grond. Insecten zoals vlinders en bijen zijn dol op de bloemen. 

Verzorging kniphofia

In de loop van het najaar sterft de vuurpijl af. Verwijder na de bloei de uitgebloeide bloemkoppen. Zo voorkom je dat de plant onnodig energie stopt in zaadvorming. Snoei het blad en de stengels niet weg, want die bieden bescherming in de koude wintermaanden. Zorg ervoor dat de plant in de winter niet te nat staat. Bij strenge vorst is het aan te raden om kniphofia af te dekken.

Rond april kun je het oude blad en de dode stelen verwijderen. Je kunt dit meestal heel eenvoudig los trekken. Zit het toch vast, knip het dan af. Zorg ervoor dat de kniphofia genoeg voeding krijgt. Je kunt dit het beste in april en begin juli doen met organische meststoffen. 


Linde Peters

Linde werkt als freelance tekstschrijver voor het tijdschrift Landleven en de website Landleven.nl. Ze geniet van het buitenleven en is gek op dieren. Paarden in het bijzonder! Ze heeft twee kinderen.