Peren-kardemomcake met custard
Peren en kardemom zijn een goede combinatie; de kardemom geeft de cake een frisse kruidigheid die ook heel goed past bij peren. Extra speciaal maak je de cake door er zelfgemaakte custard bij te serveren.
Aantal personen: 8-10
Bereidingstijd: 30 min.
Â
Dit heb je nodig:
Ingrediënten
- 150 g zachte roomboter
- 200 g suiker
- 3 eieren
- 1 el kardemompeulen
- 250 g zelfrijzend bakmeel
- 250 ml melk
- 2 handperen
Zo ga je te werk:
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Klop met een mixer de boter en de suiker tot het grootste deel van de suiker is opgelost. Voeg een voor een de eieren toe en klop luchtig met de mixer.
- Verwijder de groene omhulsels van de kardemompeulen. Hak of vijzel alleen de zwarte zaadjes fijn. Roer tweederde van de kardemom door het zelfrijzend bakmeel.
- Voeg om en om een beetje zelfrijzend bakmeel en een beetje melk toe aan het botermengsel terwijl u blijft kloppen. Schep het mengsel in een ingevette springvorm van 24 centimeter. Schil de peren, snijd ze in vieren en verwijder de klokhuizen.
- Snijd de partjes vervolgens nog een keer in de lengte doormidden. Leg de partjes in een waaiervorm op het cakebeslag en duw ze iets aan. Strooi de rest van de kardemom over de peren. Bak de cake gaar in ongeveer drie kwartier.
- Test met een satéprikker of de cake gaar is (hij moet er droog uitkomen), laat hem anders nog even wat langer bakken. Haal de cake uit de oven, laat iets afkoelen en serveer met custard.
Zo maakt u custard
Ingrediënten
- 500 ml volle melk
- 1 vanillestokje, in de lengte opengesneden
- 4 eidooiers
- 4 el suiker
- 3 tl maizena
Zo ga je te werk:
Bereidingswijze
Â
- Doe de melk en het vanillestokje in een steelpannetje en breng het mengsel langzaam tegen de kook aan. Laat een kwartiertje trekken, maar niet koken.
- Klop met een garde ondertussen de eidooiers, de suiker en de maizena goed door elkaar. Haal het vanillestokje uit het melkmengsel (tip: spoel het af, laat drogen en bewaar het stokje in een pot suiker voor zelfgemaakte vanillesuiker).
- Voeg, terwijl je roert met de garde, een scheutje warme melk bij de eidooiers. Blijf kloppen en giet langzaam de rest van de melk erbij. Giet alles terug in de pan en zet deze op laag vuur. Laat de custard langzaam dik worden, terwijl u blijft roeren met een houten lepel.
- Als de achterkant van de lepel bedekt blijft met custard, is deze dik genoeg. Wil je het precies weten? De custard is klaar als hij een temperatuur van 80-85 graden heeft bereikt. Haal hem dan direct van het vuur. Zo lukt de custard altijd!
Tekst & fotografie: Anna Rubingh
Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.