Zelf maken: 1001-dingenbord van oud kozijn

Zelf maken: 1001-dingenbord van oud kozijn

Tover een oud kozijn om in een 1001-dingenbord. Met meer dan genoeg plek voor leuke foto’s, mooie stofjes, een geurende bloem en een lieve boodschap. Leuk om voor je zelf te maken, of om weg te geven!

Dit heb je nodig:

  • oud raamkozijn
  • schuurpapier en ammonia
  • verf: wit, grijs, schoolbordverf
  • kleine spijkertjes, punaises
  • dun touw
  • miniwasknijpers
  • kippen- of volièregaas g
  • ehaakt kleedje
  • dubbelzijdig plakfolie (aslan)
  • resthout (triplex)
  • plankje of plintje
  • haakjes met schroefdraad

Zo ga je te werk:

  1. Verwijder, indien nodig, uit een willekeurig aantal ruitjes van een oud kozijn het oude glas en de stopverf. Schuur het kozijn en neem het af met ammonia. Verf het kozijn grijs. Schuur het op zodra de verf droog is en neem vervolgens opnieuw af met ammonia. Breng daarna een laag witte verf aan. Schuur, als de verf droog is, op verschillende plaatsen op het kozijn met fijn schuurpapier de witte verf deels weg, zodat de grijze onderlaag zichtbaar wordt. Hiermee krijgt het kozijn een mooi, verweerd uiterlijk.
  2. Neem de maten op van de vakken die je wilt opvullen. Zaag per vakje een stukje resthout op maat. Verf het hout de door je gewenste kleur (eventueel twee lagen). Plaats als de verf droog is de plaatjes vanaf de achterzijde tegen de glaslatjes en zet rondom vast met kleine spijkertjes.
  3. Een leuke variatie hierop is het gebruik van schoolbordverf. Dan kun je met krijt elke dag een mooie spreuk op het plaatje schrijven. Of er boodschappenlijstjes op zetten.
  4. Aan de voorzijde van de houten plaatjes kun je van een plankje of plintje gemakkelijk een ‘vensterbankje’ maken. Zet het vensterbankje vast met houtlijm of kit en twee schroeven die je door het plaatje heen schroeft. Het vensterbankje is sterk genoeg voor een waxinelichtje of klein fotolijstje.
  5. Of bevestig een stukje slangenklem met daarin een potje. Leuk voor een kaarsje of een bloemetje, of als voorraadpotje.
  6. De vakken waarin nog glas zit kun je decoreren met glasverf of met dubbelzijdig plakfolie. Bevestig de versiering aan de achterzijde, zodat je de voorzijde eenvoudig schoon kunt maken.
  7. De nu nog open vakken kun je op verschillende manieren opvullen. Bijvoorbeeld met een kanten kleedje dat je vastzet met punaises aan de achterzijde van het kozijn. Zorg er wel voor dat de punaises aan de voorzijde niet zichtbaar zijn en trek het kleedje strak voor je het vastzet.
  8. Een tweede optie is om in het open vak heel strak een touwtje te spannen, waartussen je kaarten of foto’s kunt steken. Zet hiervoor aan de achterzijde van het raamwerk, aan alle zijden, om de 1,5 à 2 centimeter een spijkertje vast. Maak een touwtje vast aan een willekeurig spijkertje en steek kriskras over. Trek het touwtje steeds goed strak en maak op deze manier een ‘web’.
  9. Een derde manier is om een stuk gaas op maat te knippen en dit aan de achterzijde vast te zetten met spijkertjes, nietjes of punaises. Op het gaas kun je met miniwasknijpers eveneens foto’s en kaarten vastmaken.
  10. Bevestig ten slotte onderaan het kozijn enkele haakjes, voor het ophangen van een sleutelbos, een lekker geurende zeephanger of het krijtje, dat je op deze manier altijd bij de hand hebt.

Alie’s tips:

Een kozijn als dit komt ook van pas op kantoor. Sfeervol en handig als memobord. Bewaar pennen en dergelijke in de vastgeschroefde glazen pot(jes).
Ook leuk als kraamcadeau. Verf het kozijn hiervoor in de kleuren van het kamertje en bevestig alvast het geboortekaartje, je felicitaties en een klein cadeautje. Schrijf de naam van het (klein)kind op het schoolbordje.


Esther van Middendorp

Als kind groeide Esther op op het Veluwse platteland. De geboorte van jonge dieren, uren zwerven door het bos, een onverwachts treffen met een wild zwijn of edelhert… het waren de ingrediënten van haar jeugd. Als redacteur bij Landleven vertaalt ze haar liefde voor de natuur naar verhalen over de meest uiteenlopende onderwerpen op dit gebied. Daarnaast ontwerpt, maakt en beschrijft ze veel van de doe-het-zelf-artikelen: van praktisch bordenrek tot nostalgische duwslee.